
Ať už pocházíte z Asie nebo z Evropy a věnujete se přípravě sushi, jistě víte, že dobrý kuchař potřebuje dobrý nůž. Kdo by se také chtěl rozčilovat nad rozmačkanými rolkami sushi nebo se zlobit s nerovnoměrně nakrájenou rybou?
Obsah
Jaké nože na sushi vůbec existují?
Na trhu naleznete rozličné modely nožů na sushi. Vyhlášené jsou pro svou ostrost japonské nože sashimi a yanagiba. Proč je ale zapotřebí takového ostří? Nejvíce úrazů dochází s tupými noži, neboť při jejich použití na ně musíte klást mnohem větší tlak. A měli bychom při práci s nožem dbát i na jeho správné uchopení.
Výsledek práce s ostrým a tupým nožem je též na první pohled rozpoznatelný. Vzpomeňte si například, kdy jste naposledy museli krájet rajče tupým nožem. Ostrý nůž na sushi v takovéto zkoušce ale lehce obstojí. Sushi nože a nože sashimi musejí být ostré, aby s nimi bylo možné precizně krájet (rybu i samotné rolky).
Jak vlastně nůž na sushi vypadá?
Takové nože jsou:
- velmi dlouhé (celková od cca 30cm)
- jejich čepel je úzká
- výbrus ostří je oboustranný (do „V“) nebo výjimečně jednostranný
- ostří je velmi ostré a hladké (pro snadné oddělování hmoty potravin, která narazí na ostří)
Tradiční evropské nože kombinaci těchto vlastností zpravidla nemají, proto zkušení sushi kuchaři sahají po osvědčených nástrojích původem ze země vycházejícího slunce.Je to hlavně způsobeno rozličnými nároky na kvalitu nožů u evropských a japonských kuchařů.
U sushi nožů je důležitá řezivost, kvalita oceli jejich čepelí tedy nesnese kompromisy. Čepel je tvrdá a přesto elastická. Ani u tohoto druhu nožů nesmíme zapomínat na údržbu a ostření ostří jednou za čas. Používáním se ztupí i ten nejdražší nůž! Ideální jsou brusné kameny.
V běžné domácnosti se sushi nepřipravuje každý den. Vyplatí se si přesto nůž na sushi vůbec pořizovat?
Takový nůž se dobře hodí nejen na krájení sushi rolek, ale i na porcování ryby. Většina kuchařů takový nůž používá i na maso a další potraviny v domácí kuchyni.
Dovolte mi shrnout hlavní výhody nože na sushi
- snadné krájení
- žádné rozmačkání při krájení
- větší bezpečnost krájení v porovnání s tupým nožem
- radost ze snadného a přesného krájení
Několik praktických rad pro krájení sushi rolek
- Před krájením nůž lehce dobrušte, ostří přeleštěte ocílkou a důkladně omyjte
- Takto připravený nůž je nebezpečným nástrojem (zbraní!), vyžeňte z kuchyně děti a nenechte se při krájení rozptylovat!
- Krájejte ještě teplé rolky (obsahující teplou, ne ještě zcela vychladlou rýži)
- Nůž méně tahejte a více na něj tlačte (rýže se bude vždy alespoň trochu lepit)
- Do řasy se tahem zakrojte a pak spíše tlačte, pod ostřím jako břitva to půjde jako po másle!
- Před krájením vždy očistěte čepel (rýže zaschlá na čepeli zhoršuje výsledek)
- Lépe se krájí s navlhčenou čepelí.
Život je přeci krátký na to, abychom se trápili při použití nevhodných nástrojů. Zažijte tu radost doma v kuchyni a připravujte sushi pro své přátele či svou milovanou rodinu s kvalitním nožem na sushi!