Sabráž – otevři láhev sektu šavlí jako profesionál

Sabráž – otevři láhev sektu šavlí jako profesionál

Vychutnej si šampaňské společně s novým zážitkem a zkus otevřít láhev netradičně. Šumivé bublinky totiž mohou do sklenice proudit z lahve sektu, jehož hrdlo usekla šavle. V článku ti představíme umění sabráže a poradíme, jak bezpečně tuto techniku vyzkoušet.

Co je sabráž?

Sabráž je speciální technika otevírání šampaňského, během které dochází k useknutí hrdla lahve šavlí či jiným ostrým nástrojem. Protože se jedná o působivou a efektivní dovednost, využívá se především při slavnostních příležitostech. 

Nabízí se otázka, zda v lahvi nezůstávají střepy. Pokud sabráž provedeš správně, můžeš se bez obav napít. Tlak uvnitř lahve totiž způsobí čistý lom a následné uvolnění přetlaku vyplaví i případné střepy

Ve světě se pořádají mistrovství v sekání lahví a překonávají se také různé rekordy, například v nejvyšším počtu otevřených lahví do časového limitu:

Odkud se vzala sabráž

Kdo jako první useknul hrdlo lahve šavlí už nedohledáme, s největší pravděpodobností se tak nejspíš stalo za napoleonských válek, které drancovaly Evropu začátkem 19. století. V historických pramenech se však názory liší. Se sabráží tak mohli začít buď francouzští husaři slavící prvotní úspěchy, nebo ruští kozáci, kteří se po porážce Napoleona dostali k velkým zásobám francouzského šampaňského. 

Příležitostí pro oslavy během jednotlivých tažení bylo dost a šavle po ruce se logicky nabízela jako vhodný nástroj pro rychlé otevření. Ostatně, jak říkal sám Napoleon: „Při vítězství si šampaňské zasloužíme, při porážce potřebujeme.”

Bezpečnost – jak useknout hrdlo a nezranit se

Ještě než začneš studovat náš návod, uvědom si, že otevírání sektu šavlí je velmi nebezpečné. Hrozí zde riziko pořezání od ostré šavle i střepů. Proto se maximálně soustřeď a v žádném případě se o sabráž nepokoušej pod vlivem alkoholu, například během silvestrovských oslav či jiných bujarých příležitostí. 

Nezapomeň, že vystřelený špunt s kousky skla nemají daleko k projektilu a zásah by vás nebo osoby stojící ve vašem okolí mohl zranit. Pro sabráž vyber vhodné místo, kde špuntu a střepům nebude nic překážet v letu. Jednotlivé kousky mohou doletět až 15 m daleko. Také se ujisti, že všichni přihlížející stojí v bezpečné vzdálenosti za tebou. 

Na zvážení je také použití ochranných pomůcek – rukavic a brýlí, zejména začátečníci by se měli chránit. U prvních pokusů se též ujisti, že obsah lahve neobsahuje střepy, poté se můžeš pustit do přípitku.

Návod na sabráž krok za krokem

Připrav si vychlazenou láhev šumivého sektu, ideální je teplota kolem 3°C. Nachystej si také speciální šavli na sabráž, kterou pořídíš u nás.

Opatrně sejmi klec korkové zátky. Pokud je lahev správně vychlazená, špunt v hrdle lahve zůstane vězet i bez klece. 

Najdi jeden ze dvou podélných švů láhve. Doporučuje se šev zcela obnažit, staniolová folie by bránila kluzu čepele šavle. Zkušený však otevření láhve zvládne i bez odstranění staniolu. 

Láhev pevně uchop za spodní dno. Palec měj přitom vsunutý do vypouklého dna lahve. Poté ruce natáhni, aby uražené hrdlo bylo co nejdál od tvého těla. Láhev drž v úhlu cca 30° vodorovné polohy. Přesvědč se, jestli před tebou (v úhlu možného letu konce hrdla) nikdo nestojí či nehrozí poškození majetku.

Polož na podélný šev lahve čepel šavle, a to ostřím směrem ke koncovému prstenci hrdla. Připrav se na energický kluz čepele.

Pevným, nikoli však přehnaně silným skluzem čepele šavle po lahvi dojde k nárazu na rozšířený konec hrdla a jeho nevyhnutnému uražení. Konec hrdla pevně svírá špunt. Sabráží v mžiku odstraníš obojí. Na hrdle zůstane téměř rovný lom. Při správném provedení sabráže se nemusíš obávat střepů ve víně, protože přetlak v lahvi případné střípky ihned vyplaví. Nyní už zbývá sekt nalít do sklenic a připít na zdraví.

Pokud dáváš přednost videonávodům, jeden bychom pro tebe měli: 

Technika sabráže vypadá na první pohled snadno. Opak je ale pravdou. Podívej se na krátký sestřih, jak to také může vypadat, když se zrovna nedaří

Na sabráž tě vybavíme

Někdo zvládne sabráž s ostrým kuchyňským nožem nebo třeba mačetou. Těmto experimentům se raději vyvaruj a přenech je profesionálům. Používej pouze šavle na sabráž, které se vyrábí ze špičkové nerezové oceli s optimální tloušťkou úderné hrany.

U nás pořídíš i dárkovou sadu na sabráž, se kterou potěšíš znalce sektů. Může fungovat třeba jako dekorativní prvek u sbírky šumivých vín. Součástí je dárková kazeta z ušlechtilého dřeva, kterou slouží zároveň i jako stojánek na šavli. Stejně dobře poslouží italská šavle na sabráž značky Maserin, kterou rovněž dostaneš s reprezentativním dřevěným boxem.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buď první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář