Jak nabrousit dvousečný meč nebo dýku? [Praktický návod]

Jak nabrousit dvousečný meč nebo dýku? [Praktický návod]

Evropské (dvousečné) meče a dýky je zapotřebí, na rozdíl od zbraní používaných v Japonsku, ostřit z obou stran. Se správným postupem je však nabrousíš za pár minut – bez poranění nebo poškození čepele. Ukážeme si osvědčený postup ostření, díky kterému bude čepel ostrá jako břitva.

„Ostrost“ na dva způsoby: evropské vs. japonské meče

Evropské a japonské meče (i dýky) se lišily v několika zásadních aspektech: kromě rozdílného způsobu kalení oceli a konstrukce spočíval rozdíl především v použití čepele.

Japonské meče – měly zakřivenou čepel, zpravidla broušenou jen z jedné strany. Vyráběly se z několika vrstev oceli. Takováto čepel umožňovala rychlé a přesné seky.

Na válečném poli měly takto konstruované zbraně zásadní význam. O výsledku boje totiž často rozhodl jediný smrtící výpad na vůči protivníkovi, jehož tělo většinou chránilo pouze zbrojí z kůže nebo jiného lehčího materiálu.

Evropské meče – měly převážně rovnou čepel broušenou z obou stran, což umožňovalo efektivní sekání i bodání. Vyráběly se obvykle z jednolitého kusu oceli.

Na rozdíl od starého Japonska se v Evropě prosadilo používání plátové a kroužkové zbroje. Proto museli kováři uzpůsobit čepele tak, aby dokázaly proniknout do slabých míst zbroje. Jako příklad je možné uvést stilety.

Způsob broušení mečů se tak na obou kontinentech podstatně lišil. Níže si přiblížíme broušení dvousečného meče nebo dýky: u obou je způsob ostření obdobný.

VÍš, ŽE… rytíři patřili v dobách středověku mezi respektované bojovníky, kteří zasévali strach do srdcí nepřátel doma i daleko za hranicemi starého kontinentu? Připomeň si trojici nejslavnějších rytířů z evropské historie.

Při ostření čepele meče dbej především na bezpečnost

Pokud jsi začátečník a do broušení meče se pouštíš vůbec poprvé, nespěchej. Ke zraněním dochází zejména při chvatné práci a zbrklé manipulaci s čepelí.

Nejlepším řešením, jak riziku poranění při broušení meče předcházet, je prevence:

  1. Při práci měj nasazené ochranné rukavice. Jejich výběr ti usnadní tabulka velikostí.
  2. Na broušení meče si vyhraď dostatek času. Ideálně v době, kdy tě nikdo nebude rušit, abys neodcházel od rozdělané práce.
  3. Po naostření ulož zbraň na bezpečné místo – mimo dosah dětí nebo domácích mazlíčků, ideálně zasunutou do ochranné pochvy.

Broušení dvousečného meče a dýky ve třech krocích

Celý postup jsme rozdělili do tří základních kroků: příprava, samotné broušení a několik závěrečných postřehů z praxe.

1. Příprava pomůcek

Než se pustíš do broušení, zajisti si potřebnou výbavu

  • Ochranné rukavice
  • 2 brusné kameny (brousky): kámen o zrnitosti 200/1000 a kámen o zrnitosti 1000/3000
  • Hranatý kbelík nebo jinou větší nádobu s vodou
  • Jemně tkaný leštící hadřík na očištění čepele
  • Paletu a dvě truhlářské svěrky na uchycení meče (dobrovolné)

Ochranné rukavice – chrání prsty a dlaně před pořezáním a vysoušením (při používání brousku).

Brusné kameny (brousky) – základní pomůcka pro broušení ostří. Kromě materiálu (přírodní, syntetický) nebo tvaru vybírej podle zrnitosti.

Hranatý kbelík s vodou – do většího kbelíku ponoříš brusný kámen. Brousek nasákne vodu a broušení čepele ti půjde o poznání lépe.

Jemně tkaný leštící hadřík – po dokončení ostření čepel otři. Snadno tak odstraníš nečistoty, které na čepeli při ostření ulpěly.

2. Postup při broušení

1. krok – Příprava brousku: kamenný brousek namoč do vody přibližně na 15 minut, aby do sebe nasákl vodu. Ve specializovaných obchodech najdeš i brusné kameny, které výrobce doporučuje potřít olejem. V takovém případě se řiď pokyny na obalu výrobku.

2. krok – Zajištění meče nebo dýky: ujisti se, že je čepel položena na rovném a neklouzavém povrchu. Zkušenějšímu brusiči postačí i rozměrnější stůl. Brousíš-li čepel ve venkovních prostorách, můžeš ji umístit na paletu a meč na okrajích přichytit například truhlářskými svěrkami.

3. krok – Úhel broušení: pokud brousíš meč nebo dýku položené volně, udržuj čepel v úhlu přibližně 20 stupňů k brousku.

4. krok – Broušení: pomalu a plynule táhni brouskem od rukojeti směrem ke špičce čepele. Pokud brousíš čepel poprvé, soustřeď se na plynulé tahy rukou.

Při broušení vyvíjej na čepel brouskem stejnoměrný tlak. Pokud je čepel delší, rozdělej si ji pomyslně na dvě části a prováděj tahy brusným kamenem pro každou polovinu zvlášť.

5. krok – Průběžná kontrola ostrosti: po několika tazích brouskem zkontroluj ostrost čepele. V broušení pokračuj, dokud nedosáhneš požadované ostrosti. Poté meč obrať a proces broušení opakuj i z druhé strany čepele.

6. krok – Očištění: Jakmile broušení dokončíš, otři z čepele nečistoty vzniklé při ostření. Zkontroluj, zda je ostří zbraně naostřené stejně po celé délce a bez „zubů“.

Můžeš také provést test a zkusit mečem rozříznout například kus papíru. Projela jím čepel jako kouskem másla? Pokud jsi s ostrostí spokojen(a) a neobjevíš na čepeli žádnou jinou vadu na kráse, máš hotovo.

Máš raději názornou ukázku? Podívej se na video:

3. Postřehy z praxe

  • Výběr brousku: na dokonalé broušení čepele si pořiď dva brusné kameny: hrubší kámen pro vytvarování ostří a jemnější (tzv. finišer) pro “dobroušení” a přeleštění.
  • Pravidelné broušení: meč ostři pravidelně. Nečekej, až se čepel úplně otupí. Údržba potom bude o to pracnější.
  • Správná technika: při broušení vyvíjej stejnoměrný tlak ve všech částech čepele. Pohyb brouskem si “zautomatizuješ” rychleji a dosáhneš stejnoměrné ostrosti po celé ploše okraje čepele.

VÍš, ŽE… pomocí brusného kamene naostříš i nože, které denně používáš ve své kuchyni? Přečti si, jak správně nabrousit kuchyňský nůž. Maso nebo čerstvou zeleninu pak nakrájíš snadno a s radostí.

Skvěle nabroušená čepel – nezbytnost i stylová dekorace

Pokud se důsledně přidržíš uváděného postupu, zabráníš poškození meče a prodloužíš životnost čepele. Díky pravidelné péči udržíš zbraň v perfektním stavu, takže ji můžeš využít při nácviku zkoušky sekem nebo vystavit na odiv ve své sbírce.

I když možná netoužíš po slávě na bitevním poli, dýka nebo meč se stane chloubou, na kterou budeš právem hrdý(á) – podobně jako si svých zbraní považovali válečníci z dávných časů.

Je na místě připomenout, že dokonale naostřený dvousečný meč nebo dýka je nanejvýš nebezpečný předmět. Nezapomeň, že meče byly určeny na zabíjení a mrzačení!

Dbej tedy maximální opatrnosti při manipulaci a zajisti nezbytná opatření při vystavování i uložení ostrých chladných zbraní, aby se k nim nedostal nikdo nepovolaný.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buď první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář