Přejít k obsahu  Přejít k hlavnímu menu

Jak se vařilo před dávnými časy?

Vaření v přírodě

Vaření je umění. O tom by jistě mohli vyprávět soudobí šéfkuchaři i jejich předchůdci. Jaké způsoby přípravy, nádobí nebo suroviny využívali kulináři v dávných dobách? A můžeme jejich poznatky uplatnit i v moderní kuchyni? Nahlédněte s námi pod pokličku historické gastronomie.

I když gastronomie prošla jen v moderní éře nevídaným rozvojem, stejně jako naši předkové se při přípravě pokrmů neobejdeme bez ohně, nádobí a správných ingrediencí. Jak si tyto nezbytnosti obstarávali lidé v minulosti?

Bez křesadla ani jiskru!

O tom, jakým způsobem naši předci rozdělávali oheň, se mezi vědci doposud vedou spory. Jednou z možností však zřejmě bylo použití křesadla. Vždyť i nejslavnější evropská mumie – pravěký muž Ötzi měl s sebou na své poslední výpravě nástroje k rozdělání ohně křesáním.

K vykřesání žhavého uhlíku potřebujete tři důležité komponenty: pazourek, ocílku a práchno nebo hubku. Pazourek dokázali lidé zužitkovat již v době kamenné. Jde o formu křemene, která se dobře štípe na menší kusy. A i když od jeho objevu uplynulo již několik tisíc let, ùštěpy pazourku využívají zálesáci a jiní zkušení výletníci k vykřesání ohně dodnes.

Dalším nástrojem, bez kterého se neobejdete, je ocílka. Jedná se o tenkou tyč vyráběnou z oceli. Předtím, než však naši předci dokázali kovy zpracovávat, posloužil jim také nalezený kousek pyritu nebo markazitu.

Do třetice je nutné mít po ruce materiál, s jehož pomocí zachytíte vykřesanou jiskru – troud. Naši předchůdci nezřídka sáhli po práchnu nebo hubce. Práchno vzniká zuhelnatěním plátna z přírodního materiálu (konopí, len, bavlna) a bývá považováno za jeden z  nejkvalitnějších druhů troudu.

Pro zisk kvalitního troudu využijete i houbu

V minulosti si však naši předci museli kvůli nedostatku materiálu často poradit jinak. Řešením bylo použití tzv. hubky – houby známé pod názvem Troudnatec kopytovitý. K zachytávání jisker je vhodná její plsťovitá část, která se nachází těsně pod tvrdou kůrou ve vrchní části houby. Získaný materiál je navíc potřeba upravit, jinak ho jiskra nezažehne.

Máte-li potřebné nástroje připraveny, můžete se úderem křesadla o ocílku pokusit vykřesat spršku jisker, které zachytíte do troudu. Následně je potřeba zažehlý materiálrozfoukat - rozhořet zvýšeným přísunem kyslíku. Pokud se vám to podaří, můžete si při nocování pod širým nebem připravit na ohni celou řadu lahodných pokrmů. A pro přísady nemusíte chodit daleko. Místo nadité spižírny vám totiž suroviny poskytne matka příroda.

Vaření v přírodě: co si lze připravit pod širým nebem?

V dobách, kdy lidé získávali suroviny pouze ze svého nejbližšího okolí, vyráželi pro ingredience k přípravě pokrmů do přírody. I dnes si pod širákem zvládnete uvařit z dostupných surovin.

Z borůvek nebo malin připravíte lahodný ovocný salát nebo si je můžete vychutnat jako lehký dezert po hlavním jídle. Jehličí nebo lesní jahody zužitkujete při přípravě čaje. A pokud jste si na cesty přibalili i kousek masa, můžete jej dochutit medvědím česnekem. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Pokud máte již suroviny po ruce, nabízí se jednoduchá otázka: kam s nimi?

Železné nádobí: tradice prověřená generacemi

Vaření v železných nádobách bývá považováno za prověřenou metodu přípravy jídel, která byla při vaření venku nad otevřeným ohněm populární před tisíci lety a své příznivce si nachází i v současnosti. Proč tomu tak je?

Železné kotlíky nebo jídelní příbory a jiné druhy praktického nádobí poskytují pokrmům výjimečnou chuť díky schopnosti železa uvolňovat se do jídla během procesu vaření. Tato skutečnost bývá někdy vnímána jako klad, protože železo je důležitým kovempro funkci našeho těla.

Dalším důvodem je výborná tepelná vodivost: železné nádobí skvěle přenáší a rozvádí tepelnou energii, a to rovnoměrně po celé varné ploše. Tím je celý proces přípravy mnohem snazší a efektivnější, abyste přípravou pokrmů neztratili příliš mnoho času.

Plánujete výlet do přírody? Nezapomeňte se vybavit

Ať už vyrážíte na výšlap sami nebo v početnější skupince, nezapomeňte si do batohu přibalit nezbytnou výbavu. Nádobí na vaření v přírodě vám přijde vhod, až si na náročné cestě uděláte zastávku budete chtít připravit něco dobrého k obědu.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Komentáře (1)

Doporučené produkty

Podobné články

  • Starověké Řecko Starověké Řecko

    V tomto článku navštívíme antický Peloponéský poloostrov v období 8. až 5. století před naším letopočtem. Tehdy zde vzkvétaly městské státy, k jejichž obraně i výbojům sloužily dobře vyzbrojené a vycvičené armády. Starořecké vojenství již nemělo daleko k organizaci v moderním slova smyslu.

  • Vojsko Vlada Tepese Vojsko hraběte Drákuly neboli Vlada Tepese

    Kdo z nás by neznal hraběte Drákulu, jenž byl díky nesmrtelnému románu Brama Stokera povýšen na krále upírů! I když nelze s jistotou říci, zda panovník toho jména opravdu vstoupil do říše nemrtvých, máme mnoho informací o jeho osobě, stejně jako o jeho armádě, která byla kompilátem východních a západních vlivů…

  • Historický žalář Za branami žaláře: Nahlédněte do dějin lidského utrpení

    Anglický Tower, francouzská Bastila či americký Alcatraz. Zdá se, že věznice a mučící nástroje provázejí lidská pokolení od nepaměti. Víte, čím vším si museli projít odsouzenci ve středověku? A k čemu sloužila maska hanby nebo Jidášova kolébka, která někdy bývá považována za nejděsivější mučící nástroj všech dob? Vydejte se s námi do minulosti a zjistěte, jak se vyvíjelo vězeňství v průběhu času.

  • Kopí osudu Příběhy a mýty spojené s Kopím osudu: Co je pravda a co fikce?

    Záhada tajemného Kopí osudu trvá již staletí. Tento symbolický artefakt hrál významnou roli při ukřižování Ježíše Krista a od té doby se stal předmětem neuvěřitelného zájmu a fascinace. Otázkou zůstává, kdo měl tuto zbraň v rukou od té doby, co opustila Golgotu. V článku se podíváme na různé teorie a spekulace, které o artefaktu kolují.

Komentáře (1)

  • Galetta dne 4.8.2023 v 10:11
    Reagovat

    Nedávno jsme byli právě na jednom podobném LARPu, nebo on to nebyl vlastně ani LARP, ale spíš takový živý obraz nebo tak něco, kde jsme se právě vtělili do doby pravěkých lidí. No, jako já jsem si to moc neužil. Odložil jsem brýle od https://www.hotovebryle.cz/ a tak jsem viděl jen tak polovinu. Na druhou stranu člověk aspoň vidí, že vlastně lidi s očními problémy v pravěku vlastně neviděli zase tak moc.

Napište komentář


Naším zákazníkům se věnujeme a odpovíme Vám na jakýkoliv dotaz

Vaše dotazy nám pomáhají se zlepšovat. Co je pro jednoho samozřejmá banalita může být pro druhého zajímavá novota. Nebojte se zeptat. Jsme tu pro Vás! Co sami nevíme, na to se zeptáme dalších odborníků, se kterými spolupracujeme. Nejčastější dotazy pak zveřejňujeme zde. Děkujeme za Vaší zvídavost!

Zvolte jazyk

Zvolte měnu

CZK