Kuchyňské nože

Kuchyňské nože
Věděli jste, že zelenina a ovoce by vůbec neměly přijít do styku s kovem, jinak ztrácí část vitamínů? Na co se používá zubatý nůž, nůž s otvory a jaké jsou výhody keramických nožů? Umíte nůž správně nabrousit a víte, jak s ním zacházet, abyste předešli jeho ztupení?

Obsah

Druhy kuchyňských nožů

  • Sekáčky na maso – sekáček na maso je nejtěžším nožem, který v kuchyni najdeme; mohutná, silná čepel má obdélníkový tvar a musí být vždy maximálně ostrá, abychom mohli maso naporcovat i s kostmi
  • Vykosťovací nože – tento nůž bývá středně dlouhý s úzkou čepelí, ostrou špičkou a bývá opatřen výstupkem (tzv. záštitou) v místě, kde rukojeť přechází v čepel (pro snazší uchopení a zapření ruky)
  • Filetovací nože – filetovací nůž je středně dlouhý s velmi úzkou čepelí a používá se zejména ke krájení ryb na plátky
  • Steakové nože –tento nůž má čepel opatřenou velmi jemnými zoubky a hodí se ke krájení jak syrového, tak tepelně upraveného masa
  • Nože na uzeninu a šunku – nůž na šunku bývá úzký a dlouhý, čepel je tenká, aby umožnila nakrájet šunku na co nejtenčí plátky
  • Nože na sýry – nůž na sýr poznáme na první pohled jednak podle rozdvojené špičky, jednak podle otvorů ve vroubkované čepeli, jejichž účelem je zabránit sýru, aby se na nůž přilepil; tento nůž lze použít i k plátkování zeleniny
  • Nože na zeleninu – nejvhodnějším nožem na zeleninu je nůž keramický, neboť zelenina během krájení nepřichází o cenné vitamíny; čepel nože bývá většinou užší a kratší, může mít vroubky, případně může být na konci rozdvojená (stejně jako barmanský nůž nebo nůž na sýr)
  • Nože na bylinky a koření – nůž na bylinky (též sekáček nebo kolébka na bylinky) a koření připomíná podkovu a na každé straně má jednu rukojeť pro snazší manipulaci, případně připomíná písmeno „D“ a rukojeť tvoří jeho rovná strana; kvůli zajištění stability mívá dvojitou čepel
  • Nože na chléb a pečivo –má delší, ozubenou čepel, která usnadňuje krájení velmi měkkého pečiva; nůž se však už na nic jiného nedá dost dobře použít
  • Nože na máslo – má zakulacenou špičku a svým tvarem připomíná klasický mazací nůž; lze ho použít i na krájení a mazání paštiky
  • Loupací nože – tento nůž poznáte na první pohled podle kratší čepele a lehce zahnutého tvaru; snadno jím zbavíte ovoce slupky či oškrábete zeleninu
  • Cukrářské nože – cukrářský nůž má dlouhou čepel, která je po celé své délce stejně široká a připomíná špachtli, případně může mít na jedné straně vroubky nebo těsně za rukojetí tvoří jakýsi schod; nůž se používá ke krájení dortových korpusů nebo k roztírání polevy
  • Barmanské nože – barmanský nůž je na konci rozdvojený, takže slouží zároveň i k napichování (jako vidlička); ostří bývá jemně vlnité, aby nedošlo k potrhání jemných surovin
  • Univerzální kychyňské nože – mají takové vlastnosti, že je lze použít na více druhů potravin

Materiály

Většina kuchařských nožů se vyrábí z nerezové oceli. Ovšem není ocel jako ocel, existují různé druhy. Setkáme se například s laminovanou uhlíkovou ocelí nebo damaškovou ocelí a dalšími druhy, které nožům propůjčují specifické vlastnosti. Ocelové nože jsou tvrdé a pevné a dají se snadno brousit.

Ocelové nože mohou být potaženy například teflonovým (antiadhezním povlakem), díky kterému se potraviny na nůž nelepí, dají se mýt v myčce (na rozdíl od klasických ocelových nebo keramických) a jsou vhodné i pro kontakt se zeleninou a ovocem. Pro krájení zeleniny a ovoce jsou velmi vhodné i nože keramické. Sice se musí brousit ve specializovaných servisech, takže doma si je nenabrousíte, na druhou stranu čepel těchto nožů je mnohonásobně tvrdší a odolnější než ta ocelová, takže vydrží dlouho ostrá. Nevýhodou keramického nože je jeho křehkost, takže se při pádu na zem snadno zlomí. Kvůli tomu také není vhodné mýt ho v myčce, protože by se čepel mohla uštípnout. Na druhou stranu má nůž nepřilnavý povrch, takže ho stačí opláchnout vodou.

Jak vybrat správný nůž

Většina lidí při výběru nože kouká na značku, případně na doporučení. Před koupí kvalitního nože je určitě dobré podívat se na recenze samotných zákazníků, které bývají dostupné na webových stránkách internetových obchodů, popřípadě si obchod prověřit na Heureka.

Jestliže nás nějaký nůž zaujme, není určitě od věci jít se na něj podívat přímo do kamenné prodejny (máme-li tu možnost) a vyzkoušet si, jak nám nůž sedí v ruce. Podle toho můžeme zkusit i jiné alternativy, které mají například jiný tvar rukojeti nebo jsou lehčí/těžší, jinak vyvážené. Obzvlášť pokud v kuchyni trávíme hodně času, je důležité, aby se nám s nožem dobře manipulovalo.

Ostří nože by mělo být zbroušené z obou stran (nikoli jen z jedné) a sahat až do špičky. Výjimkou je například nůž na sushi, popřípadě speciální sekáček na maso. Ty musí mít ostří jen z jedné strany. U některých nožů je důležité, aby mezi rukojetí a čepelí měly výstupek, kterému se říká záštita. Ta slouží k lepšímu zapření ruky (zvlášť pokud krájíme něco tuhého, k čemu je zapotřebí větší síla) a zároveň chrání klouby ruky, aby se neotloukly o prkýnko. Například u vykosťovacího nože je záštita naprostou nezbytností.

Co se týče rukojeti (střenky) nože, máme na výběr z poměrně velkého množství materiálů. Kovová střenka je ze všech materiálů určitě nejodolnější, nepoškrábe se, neulomí se, na rozdíl od gumové však klouže v ruce (pokud je ruka mokrá). Dalším materiálem může být tvrdý plast nebo dřevo. U dřeva bychom měli o nůž jinak pečovat, nesmíte ho dát do myčky a po použití umýt jen ručně pod tekoucí vodou.

Jak o nůž správně pečovat

Pokud už se pro nůž s dřevěnou střenkou rozhodneme, po každém použití bychom ho měli okamžitě opláchnout (nenechat ho v mokrém dřezu), určitě nepoužívat na dřevo mycí prostředek na nádobí a po umytí nůž ihned osušit. Mytí v myčce nepřipadá v případě dřeva v úvahu, nedoporučuje se ani u ostatních nožů (s výjimkou těch teflonových).

Dbejte na to, aby vaše nože byly ostré, protože tak při krájení zabráníte sklouznutí nože (například po cibuli) a následnému pořezání. Jak správně nabrousit kuchyňský nůž najdete v našem propracovaném návodu: "Jak správně nabrousit kuchyňský nůž"

Správné ukládání nožů, například do stojanů, pouzder nebo na magnetické desky, udržuje nůž déle ostrý a zabraňuje jeho předčasnému ztupení. Proto nože neukládejte do šuplíku spolu s ostatními noži, ale mějte je uložené vždy odděleně. A pamatujte – ostrý nůž paradoxně zvyšuje vaši vlastní bezpečnost!

Zajímat by Vás též mohl článek Jak vybrat kuchyňský nůž.

V našem internetovém obchodě naleznete – Velké kuchyňské nože, Filetovací nože, Nože na zeleninu Nakiri, Sekáčky na maso, Univerzální kuchyňské nože, Nože na maso, Sady kuchyňských nožů, Nože na Sushi, Bambusová prkénka, Stojany a bloky na nože, Brousky na nože a brusné kameny, Ostřiče nožů

Doporučené produkty

Komentáře (1)

Dagmar Civin
dne 1. 10. 2017 v 20:31:17
Reagovat

Mam stary, ale velmi oblibeny, kuchynsky nuz, ktery by potreboval novou strenku. Ta stara je drevena. Dela se takova oprava? Dekuji predem za odpoved. Dagmar Civinova

Napsat komentář