Sabráž – otevřete láhev sektu šavlí jako profesionál

Sabráž – otevřete láhev sektu šavlí jako profesionál
Vychutnejte si šampaňské společně s novým zážitkem a zkuste otevřít láhev netradičně. Šumivé bublinky totiž mohou do sklenice proudit z lahve sektu, jehož hrdlo usekla šavle. V článku vám představíme umění sabráže a poradíme, jak bezpečně tuto techniku vyzkoušet.

Co je sabráž?

Sabráž je speciální technika otevírání šampaňského, během které dochází k useknutí hrdla lahve šavlí či jiným ostrým nástrojem. Protože se jedná o působivou a efektivní dovednost, využívá se především při slavnostních příležitostech. 

Nabízí se otázka, zda v lahvi nezůstávají střepy. Pokud sabráž provedete správně, můžete se bez obav napít. Tlak uvnitř lahve totiž způsobí čistý lom a následné uvolnění přetlaku vyplaví i případné střepy

Ve světě se pořádají mistrovství v sekání lahví a překonávají se také různé rekordy, například v nejvyšším počtu otevřených lahví do časového limitu:

Odkud se vzala sabráž

Kdo jako první useknul hrdlo lahve šavlí už nedohledáme, s největší pravděpodobností se tak nejspíš stalo za napoleonských válek, které drancovaly Evropu začátkem 19. století. V historických pramenech se však názory liší. Se sabráží tak mohli začít buď francouzští husaři slavící prvotní úspěchy, nebo ruští kozáci, kteří se po porážce Napoleona dostali k velkým zásobám francouzského šampaňského. 

Příležitostí pro oslavy během jednotlivých tažení bylo dost a šavle po ruce se logicky nabízela jako vhodný nástroj pro rychlé otevření. Ostatně, jak říkal sám Napoleon: „Při vítězství si šampaňské zasloužíme, při porážce potřebujeme.”

Bezpečnost – jak useknout hrdlo a nezranit se

Ještě než začnete studovat náš návod, uvědomte si, že otevírání sektu šavlí je velmi nebezpečné. Hrozí zde riziko pořezání od ostré šavle i střepů. Proto se maximálně soustřeďte a v žádném případě se o sabráž nepokoušejte pod vlivem alkoholu, například během silvestrovských oslav či jiných bujarých příležitostí. 

Nezapomeňte, že vystřelený špunt s kousky skla nemají daleko k projektilu a zásah by vás nebo osoby stojící ve vašem okolí mohl zranit. Pro sabráž vyberte vhodné místo, kde špuntu a střepům nebude nic překážet v letu. Jednotlivé kousky mohou doletět až 15 m daleko. Také se ujistěte, že všichni přihlížející stojí v bezpečné vzdálenosti za vámi. 

Na zvážení je také použití ochranných pomůcek – rukavic a brýlí, zejména začátečníci by se měli chránit. U prvních pokusů se též ujistěte, že obsah lahve neobsahuje střepy, poté se můžete pustit do přípitku.

Návod na sabráž krok za krokem

Připravte si vychlazenou láhev šumivého sektu, ideální je teplota kolem 3°C. Nachystejte si také speciální šavli na sabráž, kterou pořídíte u nás.

Opatrně sejměte klec korkové zátky. Pokud je lahev správně vychlazená, špunt v hrdle lahve zůstane vězet i bez klece. 

Najděte jeden ze dvou podélných švů láhve. Doporučuje se šev zcela obnažit, staniolová folie by bránila kluzu čepele šavle. Zkušený však otevření láhve zvládne i bez odstranění staniolu. 

Láhev pevně uchopte za spodní dno. Palec mějte přitom vsunutý do vypouklého dna lahve. Poté ruce natáhněte, aby uražené hrdlo bylo co nejdál od vašeho těla. Láhev držte v úhlu cca 30° vodorovné polohy. Přesvědčte se, jestli před vámi (v úhlu možného letu konce hrdla) nikdo nestojí či nehrozí poškození majetku.

Položte na podélný šev lahve čepel šavle, a to ostřím směrem ke koncovému prstenci hrdla. Připravte se na energický kluz čepele.

Pevným, nikoli však přehnaně silným skluzem čepele šavle po lahvi dojde k nárazu na rozšířený konec hrdla a jeho nevyhnutnému uražení. Konec hrdla pevně svírá špunt. Sabráží v mžiku odstraníte obojí. Na hrdle zůstane téměř rovný lom. Při správném provedení sabráže se nemusíte obávat střepů ve víně, protože přetlak v lahvi případné střípky ihned vyplaví. Nyní už zbývá sekt nalít do sklenic a připít na zdraví.

Pokud dáváte přednost videonávodům, jeden bychom pro vás měli: 

Technika sabráže vypadá na první pohled snadno. Opak je ale pravdou. Podívejte se na krátký sestřih, jak to také může vypadat, když se zrovna nedaří

Na sabráž vás vybavíme

Někdo zvládne sabráž s ostrým kuchyňským nožem nebo třeba mačetou. Těmto experimentům se raději vyvarujte a přenechte je profesionálům. Používejte pouze šavle na sabráž, které se vyrábí ze špičkové nerezové oceli s optimální tloušťkou úderné hrany.

U nás pořídíte i dárkovou sadu na sabráž, se kterou potěšíte znalce sektů. Může fungovat třeba jako dekorativní prvek u sbírky šumivých vín. Součástí je dárková kazeta z ušlechtilého dřeva, kterou slouží zároveň i jako stojánek na šavli. Stejně dobře poslouží italská šavle na sabráž značky Maserin, kterou rovněž dostanete s reprezentativním dřevěným boxem.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář