Jak vybrat kuchyňský nůž?

Jak vybrat kuchyňský nůž?
Tento článek jsme vytvořili pro ty z Vás, jež se nemůžete při koupi kuchyňského nože rozhodnout. Než se vrhnete do výběru nože, věnujte pár minut tomuto textu. Možná pak vyberete úplně jiný nůž.

Levný nůž nebo opravdový nástroj do kuchyně?

Nabídka kuchyňských nožů je dnes nepřeberná. Už od několika stokorun dnes v supermarketech nebo teleshopingu seženete celé sady nožů i se špalky. Pokud na své nože nekladete velké nároky, takovéto nože Vás pravděpodobně uspokojí. Protože jsou levné, téměř v každé domácnosti je jich dostatek a pravděpodobně vězí bez užitku v nějakém šuplíku ALE jen s málokterým se dá rozumně v kuchyni pracovat.

S opravdovými kuchyňskými noži ale tyto předměty mají málo společného. Kdo se již seznámil s technologií výroby opravdových nožů, či kdy nahlížel kováři či nožíři přes rameno při práci, tomu je jasné, že kvalitní nůž nemůže stát 100 Kč.

Kde se vyrábí kvalitní kuchyňské nože?

Pokud se podíváme na evropské výrobce kvalitních nožů, musíme s politováním zjistit, že mnoho z nich zaniklo v konkurenci výrobců ze zemí s nízkou cenou pracovní síly. Znalosti a zkušenosti po léta předávané z generace na generaci tak nenávratně zmizely.

Jak poznat kvalitní kuchyňský nůž

Když se Vám dostane do ruky profesionální kuchyňský nůž poprvé, poznáte ten rozdíl, i když jste laik. S překvapením můžete vlastními smysly vnímat zpracování, použité materiály a výbrus. Vše je na první pohled jiná třída, než na co jste zřejmě byli doposud zvyklí. Takový nůž padne perfektně do dlaně a mnozí teprve v takové chvíli pochopí, co je to opravdové ostří nože. Práce s takovým nožem bude prostě radost!

Kvalitní nůž Vám při dobré péči vydrží celý život. Budete se o něj i vzhledem k vysoké ceně dobře starat. Rádi ho budete ukazovat svým přátelům. Vaření bude pro Vás zábavou. Kdykoli jej vezmete do ruky, budete cítit tu radost nad skvělým nástrojem. Znalci již vědí, o jakém pocitu je zde řeč.

Kolik stojí kvalitní kuchyňský nůž?

Přijatelnou kvalitu získáte už od cca 1200 Kč, horní hranice zde neexistuje. Existují i ručně vyráběné nože s damaškovými čepelemi, jež přichází na svět po dlouhé měsíce. Jejich cena se pak může rovnat i např. ceně malého auta!

Cenu ovlivňují tyto faktory:

  1. použitá ocel na čepel (a s ním spojená trvanlivost ostří, korozivzdornost, tvrdost, pružnost, …)
  2. materiál rukojeti
  3. podíl ruční práce
  4. složitost výroby (válcování, kování, překládání oceli, …)
  5. forma výbrusu a jeho výroba (jednostranná, oboustranný, vlnovitý, rovný, konvexní, …)

Je lepší evropský nebo japonský kuchyňský nůž

Tradiční evropské nože jsou robustní a přizpůsobené pro náročné víceúčelové použití v evropských kuchyních. Výbrus do „U“ zvyšuje odolnost ostří, takový nůž vydrží i nepatřičné zacházení. Evropské nože nevyžadují tak úzkostlivou péči a uložení.

Japonské nože jsou neuvěřitelně ostré. Kdo se kdy takovým nožem řízl, ví o čem je řeč. Nabízí se srovnání s chirurgickým skalpelem. Výbrus čepelí japonských kuchyňských nožů je do „V“. Takové ostří odolá ale jen tehdy, pokud je ocel zakalená na vysoký stupeň tvrdosti.

Je lepší pružná nebo tvrdá ocel?

Čím tvrdší je ocel, tím je zpravidla křehčí. Čepel se tak snáze zlomí nebo se do ní vylomí zub. Toto je „alchymie“ každého výrobce, aby pro daný materiál našel optimální kompromis mezi tvrdostí a ohebností. Ve výhodě jsou zde vrstvené damaškové oceli kombinující tvrdé jádro s pláštěm z flexibilnější (ale měkčích) materiálů.

U extrémně tvrdých čepelí je obzvláště nutné krájet na vhodných kuchyňských prkénkách (dřevo, bambus, plast). Kámen, sklo apod. ostřím nedělá dobře! Též krájení je třeba trochu natrénovat, zejména u nožů s jednostranným výbrusem. Je třeba se naučit čistému/technickému vedení řezu. U těchto nožů se vyvarujte jakémukoliv páčení, kterým si můžete v čepeli „vylomit zub“. Též broušení na kvalitním brusném kameni je třeba věnovat pozornost. Viz také článek Jak správně nabrousit kuchyňský nůž. Diamantovým brouskem zbytečně „ukrajujete z materiálu“ a zvyšujete opotřebení nože.

Jak poznat ten správný nůž?

Záleží jen na Vás a Vašich preferencích. Co takový nůž musí umět, co s ním chcete převážně krájet a co naopak takový nůž umět nemusí.

Co se kvality týče, lze se zhruba orientovat podle ceny. Čím je nůž dražší, tím je zpravidla vyšší jakost použitých materiálů na čepel a rukojeť. U ručně vyráběných nožů se samozřejmě počítá i vyšší cena ruční práce. Dalšími kritérii je hmotnost, geometrie výbrusu, tvar rukojeti, tvar a velikost čepele a v neposlední řadě i celkový vzhled nože. Váš kuchyňský nůž musí lahodit Vašemu oku!

Nákup nože je do jisté míry spíš hra emocí a fascinace, než prosté hledání užitného nástroje pro jediný účel. Kdo často pro své přátele nebo rodinu vaří, pro toho bude mít kuchařský nůž hlubší smysl a ten výběru věnuje více času.

Přejeme Vám, abyste pro sebe našli toho správného pomocníka do kuchyně!

Zajímat by Vás též mohl článek Kuchyňské nože.

V našem internetovém obchodě naleznete - Velké kuchyňské nože, Nože na zeleninu Nakiri, Sekáčky na maso, Univerzální kuchyňské nože, Filetovací nože, Nože na maso, Nože na Sushi.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář