Finské nože, Puukko

Finské nože, Puukko
Puukko nebo také finský nůž je věrným souputníkem Laponců a jiných seveřanů už dvě století. Tyto nože jsou ale velice oblíbené i jinde ve světě. Typický tvar, pečlivá řemeslná výroba, to jsou hlavní poznávací znaky. Na finských nožích je toho ale zajímavého víc.

Jak poznat puukko

Jestliže v Čechách sháníte nůž puukko, ptejte se po „finském noži“. Tento název se pro ně vžil a bohatě se využívá na úkor názvu originálního. Ze slova puukko je odvozené dokonce finské sloveso „puukottaa“, které bychom nejlépe přeložili jako bodnout nožem, doslova „nožovat“. Obdobným způsobem vznikla celá řada slov (např. luxovat od jména proslulých vysávačů značky Lux).

Původní finské nože byly vyráběné z přírodních materiálů, ať rostlinných nebo živočišných. Nejtradičnější je březové dřevo nebo sobí paroží. Moderní doba a pokrok technologií však přinesly výrobu v řadě nových materiálových provedení. Hlavním určujícím znakem nože puukko tak už nebývá materiál provedení, jako spíše tvar a proporce nože. Puukko má jílec, čepel a často také pochvu, již je možné zajistit na opasek. Pochva mívá toulcovitý tvar a noži bývá šita na míru. Společně tak tvoří jednotný celek. Pouzdra bývají nejčastěji kožená, ale lze nalézt i provedení ze splétané březové kůry. Pouzdro se vyznačuje tím, že kryje nejen čepel, ale obvykle i celou délku nože.

Čepel:

  • dlouhá mezi 8 a 15 cm
  • široká do 2 cm
  • silná do 3 až 4 mm

Do rukojeti je zapuštěná trnem, který často prochází celou délkou ručky a to dodává noži značnou pevnost.
Zároveň je nůž ale poměrně lehký. Rukojeť je širší, než čepel a zpravidla nemá záštitu. I přes poměrně jasně vymezené rozměry se puukko vyrábí v celé škále tvarů a každý nožíř může přijít s novým tvarem. Historie finských nožů sahá hlouběji než dvě stě let do minulosti a za tu dobu lze nalézt řadu lehce odlišných designů. Rukojeť by ale vždy měla padnout do dlaně a mít základní ergonomické tvarování.

Srovnání finského nože a nože leuko

Severské nože

Severské nože mají zpravidla dva základní tvary. Puukko a leuku. Zásadní rozdíl je v jejich velikosti. Nože puukko mají kratší délku čepele do patnácti centimetrů. Nože leuku jsou primárně určeny k porcování sobího masa a jako takové mají delší čepel.

Finsko je nožířskou velmocí především díky tradici a stále fungujícím rodinným firmám. Ani další skandinávské země ale nezůstávají pozadu. V Norsku se kromě finských nožů vyrábí nože s barelovým tvarem rukojeti. Pozadu nezůstává ani Švédsko s dalšími rodinnými dílnami i většími nožířskými podniky.

Používání a rozšíření nože puukko

Puukko je především rybářský a lovecký nůž. Moderní doba mu ale přinesla nová využití a mezi dvěma světovými válkami se finské nože rozšířili po celé Evropě a pak i za oceán do Ameriky. Finský nůž ač zamýšlený pro lovce a rybáře ocení i každý milovník přírody, cestovatel, víkendový rybář a dokonce i běžný uživatel. Nože jsou praktické a kromě pohodlného držení nabízejí kvalitní vlastnosti a často i elegantní design. Často je používají i dřevořezbáři. Opravdovou lahůdkou jsou pak nože puukka pro sběratele. Existuje tolik variant provedení, že sbírka se může rozrůstat do takřka nekonečných rozměrů. Pokud zavítáte přímo do Skandinávie, širokou nabídku nožů najdete v každém obchodu se suvenýry, stejně tak jako v běžném obchůdku se smíšeným zbožím či samoobsluze. Sběratele kromě nožů z tradičních dílen mohou lákat například nože vyrobené jako upomínkový předmět na olympijské hry v norském Lillehammeru v roce 1994 a další zajímavé kousky.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je finský nůž výsadou pánů, může se jeho majitelkou či sběratelkou stát i dáma. Nože puukko od samého začátku počítají i s ženskou rukou, jíž je přizpůsobena velikost čepele. Nože jsou také více dekorované a uzpůsobené spíše pro práci s jídlem, než ořezávaní dřeva. Nože jsou v severských zemích považovány za součást kulturního a národního dědictví. Zatímco u nás nepatří nošení nože k obvyklému společenskému zvyku, na severu je nůž obvyklým doplňkem, často veřejně nošeným. Na sever od Helsinek je pak nůž u boku takřka nezbytností.

Podívejte se na naší nabídku finských nožů Puukko.

Doporučené produkty

Komentáře (1)

Zdeněk Novák
dne 2. 1. 2018 v 18:00:51
Reagovat

Dobrý den, Velice se mi líbí puukko druhé zleva na obrázku se šesti noži. Střenka nemusí být zdobená, ale musí mít stejný tvar, čepel nemusí být zdobená, ale musí mít stejný tvar a délku nejméně 180 mm, bude-li delší, tím lépe. Prosím, dalo by takový nůž sehnat a za kolik? Předem děkuji za informaci a zdravím. Zdeněk Novák

Napsat komentář