Čištění a údržba kostýmu

Čištění a údržba kostýmu
Pořídili jste si karnevalový či historický kostým a nejste si jistí, jak se o něj správně starat? Čištění a údržba kostýmu mohou být někdy pořádným oříškem, my se Vám ale pokusíme trochu poradit, takže vše hladce zvládnete. Ať už si u nás vyberete jakýkoliv kostým, věříme, že Vám v pořádku vydrží a bude sloužit mnoho let.

Opatrné zacházení

Nejdůležitější je užívat kostým s opatrností. Věřte, že právě v tomhle spočívá půlka úspěchu. Dbejte tedy na šetrné zacházení a snažte se dodržovat několik hlavních zásad.

  • Pozor na pot! Pot obsahuje kyseliny, které mohou po delší době zanechat na kostýmech skvrny. Čím déle budete tyto skvrny na kostýmu mít, tím hůře se Vám později budou mýt. Proto Vám radíme odstranit je co nejrychleji! Ještě lepší ovšem bude, když těmto skvrnám předejdete úplně. Existují tzv. potítka do podpaží, která pot vsáknou a na Vašem kostýmu už neulpí ani kapka. Možné řešení je také použít pod kostým obyčejné bavlněné tričko. Pokud se ovšem budete potit moc, je možné, že propotíte i to. Antiperspiranty, které nezanechávají skvrny, by měly být samozřejmostí. Pozor ovšem na ty, které obsahují alkohol!
  • Pozor na parfémy! Parfémy obsahují alkohol a ten způsobuje na většině látek blednutí barev. Proto radíme se parfémům po dobu užívání kostýmu úplně vyhnout.
  • Pozor na svačinovou přestávku! Během doby, kdy jíte a pijete, Vám hrozí jedno z největších nebezpečí. Můžete se totiž polít a ušpinit. A takové čištění skvrny od broskve nebo od kečupu rozhodně není záviděníhodnou záležitostí. Nasaďte si proto bryndáček, nebo si přehoďte přes kostým ručník. Opatrnosti není nikdy dost!

V čistém a voňavém kostýmu se budete cítit mnohem lépe než v kostýmu potřísněném skvrnami od nejrůznějších jídel, bahna, krve a potu. No vážně! A pokud v onom kostýmu navíc vystupujete, Vaše představení bude rozhodně sebevědomější a radostnější a vůbec z něj budete mít mnohem lepší pocit!

Čištění kostýmu

Co se týká čištění, každému kostýmu byste měli věnovat individuální pozornost. Vždy záleží hlavně na materiálu (vlna, bavlna, brokát, len, dyftýn, samet, satén, hedvábí aj.), ze kterého je kostým ušit, na jeho zpracování a na počtu a typu ozdob. Pokud se kostým skládá z mnoha částí, je celý proces čištění mnohem jednodušší. Pokud je však např. sukně s živůtkem i halenkou sešita do jednoho celku, a přitom je každá část z jiného materiálu, je to ta horší varianta. Samozřejmě máte vždycky možnost dát kostým do čistírny a modlit se, aby to v čistírně zvládli a kostým se Vám zpět vrátit v původním stavu. Existují nepochybně i čistírny, které se na údržbu karnevalových, divadelních a historických kostýmů specializují – tam by Váš kostým žádnou vadu utrpět neměl.

Většina návrhářů karnevalových a historických kostýmů chce, aby byly jejich oděvy co nejhezčí, ale zároveň také cenově přístupné budoucím zákazníkům. Pozdější čištění a údržba kostýmu jim na mysl vůbec nepřijdou. O tohle se prostě návrháři nestarají. A tak celý ten zapeklitý problém, zůstane na čistírnách a na uživatelích.

Některé kostýmy jsou navíc opravdu nevyčistitelné. Jedná se především o kostýmy, které jsou bohatě poseté ozdobami. Samozřejmě ne pravými ozdobami, ale náhražkami z papíru a barvených korálků, které pouští barvu atd. Návrháři si toho navymýšlí až hrůza. Takové kostýmy je potom třeba alespoň pořádně vyvětrat, vysušit vzduchem, aby se vypařil pot. Stejně tak by se měly vysušit i kostýmové boty a paruky.

Opravdové čištění kostýmu by mělo vypadat následovně:

  1. Příprava před čištěním: V rámci přípravy na samotné čištění je třeba odstranit některé ozdoby, které by se praním mohly samy poškodit, nebo by mohly poškodit oděv. Tyto ozdoby pak zase na kostým našijeme po dokončení celého čistícího procesu. Poté co jsme odstranily ozdoby, vyčistíme nejšpinavější místa kostýmu speciálním čistícím přípravkem. Jedná se hlavně o místa potřísněná krví, blátem, potem atd.
  2. Vlastní čištění: Ještě před vlastním čistěním je důležité kostýmy roztřídit dle barev a materiálů. Pozor si dejte hlavně na různobarevné oděvy. Většina kostýmů si vyžaduje praní pouze na mírné otáčky ve studené vodě. Pro jistotu je dobré umístit jednotlivé kostýmy navíc ještě do speciálních pracích sáčků, nebo do polštářových návleků, jejichž otvory zavážete na uzly. Pokud hodláte svůj kostým i sušit, ujistěte se, že jsou skvrny skutečně odstraněny. V opačném případě by se mohlo stát, že se skvrny díky teplému vzduchu ještě o něco rozšíří, z čehož asi nadšení nebudete. Stejně je však pro většinu látek sušení přirozeným vzduchem šetrnější a bezpečnější.
  3. Tvarování: Nyní už jen stačí kostýmy správně vytvarovat a vyžehlit. I během žehlení však musíte být opatrní. Satén žehlit na tři puntíky ani nezkoušejte.

Pokud má Váš karnevalový či historický kostým všitou cedulku s návodem na údržbu, rozhodně se touto cedulkou řiďte! Ušetříte si tím spoustu zbytečného trápení.

Obecně lze říci, že prát lze doma v pračce jednodušší JEDNOBAREVNÉ kostýmy z lehčích látek (např. len, bavlna do cca 180g/m2). Nakupujeme kvalitní vysrážené látky, které by se při praní do 30°C již dále neměly srážet.

Čištění složitějších kostýmů, VŠECH VÍCEBAREVNÝCH kostýmů a kostýmů z těžších látek (zejména ze sametu a brokátu) přenechte čistírně, kde je látka čištěna chemicky suchou cestou. Směrodatné jsou vždy symboly na štítku uvnitř kostýmu. Zde najdete jejich vysvětlení.

Uskladnění kostýmu

Správné zacházení s kostýmem a správné čištění kostýmu je důležité, stejně důležité však je i správné uskladnění kostýmu. Nabízíme Vám zde proto několik cenných rad:

  • Kostým vždy schovejte do skříně až po dokonalém vysušení! Kdyby byl ještě trochu mokrý, mohl by chytit plíseň, které byste se už nezbavili.
  • Nikdy kostým neskladujte na přímém slunci! Sluneční paprsky způsobí, že Vám vyblednou barvy na látce.
  • Kostýmy, které jsou bohatě posety korálky a jinými těžkými ozdobami, je třeba do skříně položit, nikoliv pověsit. Jinak by se Vám látka pod tíhou ozdob zbytečně vytahala.
  • Pokud je Váš kostým opatřen zipem, je třeba ho zatáhnout. Stejně tak u suchého zipu je třeba spojit obě části.
  • Ramínka, na kterých máte kostýmy pověšené, raději obalte nějakou látkou. Dřevěné a plastové věšáky totiž mohou uvolňovat kyseliny, jež Vám na kostýmech po dlouhodobém skladování zanechají nežádoucí skvrny.

Ať už si v internetovém obchodě Outfit4events.cz vyberete jakýkoliv kostým, doufáme, že Vám bude dobře a dlouho sloužit zcela dle Vašich představ. Nechť je každá Vaše slavná akce (každý Váš karnevalový večer, historická slavnost, divadelní představení aj.) co nejradostněji prožitá!

V našem internetovém obchodě naleznete - Antické kostýmy, Středověké kostýmy, Renesanční kostýmy, Barokní kostýmy, Doplňky ke kostýmům, Historické kostýmy dětské, Kostýmy dalších období a fantasy, Kostýmy Mušketýr,  Pirátské kostýmy, Skotské kostýmy.

Tento text vznikl ve spolupráci s půjčovnou historických kostýmů paní Moniky Huptychové.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář