Skotský kilt a tartan

Skotský kilt a tartan
Za kilt nemůžeme považovat každou sukni, kterou si Skot oblékne. A za tartan nemůžeme považovat každý kostkovaný motiv. Jak to tedy vlastně je s tradiční součástí skotského národního kroje?

Tartan kilt

Snad každý ví, že kilt je tradiční součástí skotského národního kroje. Však se mu také říká „skotská sukně“ nebo „pánská sukně“. To proto, že kilt nosí pouze pánové a ženy jej až na výjimky neoblékají. Kilt je mužská zavinovací skládaná suknice. Kromě řemínků na upevnění bývá součástí ozdobné střapce a brož v podobě zavíracího špendlíku. Přestože kilt může být jednobarevný, nejčastější jsou kostkované vzory.

Tartanové kostky a kostičky

Kilty jsou vyráběny z vlněné kostkované látky, zvané tartan. Ta se tká z česané ovčí vlny a jsou na ní vytvářeny zřetelné pravoúhlé obrazce. Kilty začali muži a chlapci ze Skotské vysočiny oblékat v 16. století. Nicméně už staří Římané si údajně vyprávěli o podivných kostkovaných oděvech obyvatel severních vřesovišť. Jednotlivé barvy a vzory kostkovaného motivu jsou spojovány s jednotlivými skotskými klany. Žádná barva a motiv tak nejsou náhodné. Jednotlivé klany v průběhu osmnáctého století připojily svůj tartan ke svému erbu. Vyznat se v kostkovaných vzorech více než čtyř set skotských klanů si žádá opravdu pořádnou paměť. Tartany jednotlivých klanů nebyly jen na parádu. Jejich barvy a vzory měly praktické využití – v bitvách každý snadno a rychle poznal svého spojence či naopak nepřítele, podle jeho tartanu.

Nejen klany, ale i jednotlivá hrabství, školy a podniky mohou mít své vlastní tartanové vzory. Každý takový tartan je popsán vzorcem, z toho lze určit barvy a skladbu pruhů v kostce. Jednotlivé vzory tartanu byly v minulosti registrovány Skotským úřadem pro Tartan. Ten uchovával nejen jméno tartanu a kód barevného vzoru, ale také samotné vzorky materiálu. Dnes má správu tartanů na starosti Skotský národní archiv. V současnosti je vedeno v evidenci několik tisíc vzorů tartanu. Svůj vlastní tartan má i Česká republika. Jmenuje se Czech National Tartan a je registrován od dubna roku 2008.

Czech National Tartan

Jak se nosí kilt a co lze považovat za tartan

Pro správně ušitý a nošený kilt potřebujete alespoň tři rozměry. Pas, boky a délka kiltu. Ta je odvozena od toho, jak je kilt nošen. Zavinut by měl být od pasu, do poloviny kolen. Kilt se zamotává kolem těla a upevňuje se zpravidla dvěma řemínky a přezkami. Vpředu kiltu jsou dvě vrstvy, jedna překrývá druhou a nazývá se apron, zástěra. Zadní část kiltu je z hlubokých skladů. Je několik možností, jak tyto sklady uspořádat.

Možnosti skládání kiltu:

  • civilní skládání, sklady jsou sestavené tak, že původní vzor tartanu nepřerušovaně pokračuje. Další možností je takové seskládání, že se neustále opakuje dominantní proužek látky,
  • nebo se dominantní proužky střídají, což je military skládání.

Protože tyto sklady by měly být opravdu husté a hluboké, délka látky na výrobu jednoho kvalitního kiltu přesahuje sedm metrů. Často diskutovaným tématem je i to, zda se pod kilt nosí či nenosí spodní prádlo. Tak tedy, pod kilt prádlo nepatří. V případě vojenských jednotek je pak prádlo přímo zakázáno vojenským řádem. Jedinou výjimku z tohoto pravidla mají tanečníci a sportovci, kteří kilt nosí pro praktické účely. Aby nebylo vidět, co být vidět nemá, ani při větrném skotském počasí, je součástí kiltu spona.

Jak se skládá kilt, naleznete zde v ukázkovém videu. 

Zákaz tartanu

Po dlouhou dobu soupeřily skotské klany s anglickým královským dvorem o Skotskou vysočinu. Usedlí Angličané nemohli vystát skotskou zpupnost a divokost, která se podle nich odrážela i v tom podivném a velice svérázném oděvu.

Když pak Angličané vysočinu ovládli, stalo se tak v roce 1746 po bitvě u Calledonu, kromě toho, že si přivlastnili veškerou klanovou půdu, vydali přísný zákaz nošení oděvu z tartanu. Trestem za porušení tohoto nařízení bylo sedmileté vyhnanství. Tento zákaz trval třicet šest let. Po jeho zrušení pak došlo k naprosto nebývalému zájmu o tartanové vzory a kultura klanů a kiltů se projevovala snad ještě živelněji než kdy dřív.

Zákaz paradoxně prolomil anglický král Jiří IV., který si sám kilt oblékl a vyzval k jeho nošení i Skoty.

Doplňky správného nositele kiltu

Dominantní součástí skotského kroje je kilt. Ten je ale v ideálním případě doplněn několika dalšími věcmi.

  • První jsou vlněné podkolenky. Ty mohou být jednobarevné, nejčastěji bílé, nebo také tartanové. Podkolenku by měla zdobit stužka v barvě kiltu a v podkolence by měl být zastrčen tradiční lovecký nůž. Bez nože není oděv úplný.Doplňky správného nositele kiltu
  • Nejnápadnějším doplňkem je sporran. Je to malá kožená brašna, často s žíněnými střapci. Zavěšuje se na břicho a nosí se ve výšce rozkroku. Kromě toho, že se jedná o nápadný a zajímavý doplněk má i praktické využití. Nositeli kiltu nahrazuje kapsy. Vyrábí se tradičně z kůže, kožešin a žíní. Sporrany jsou různé, na běžné denní nošení, sváteční, zdobené vojenské…
  • K tartanům jednotlivých kmenů pak často patřil i emblém klanu, obvykle typická rostlina, jako bodlák nebo snítka borovice umístěná za kloboučkem. Takto ozdobené klobouky se nosily zejména v den bitvy.

 

Požadavek snítky za kloboučkem možná už patří minulosti. Ne tak ostatní součásti správného oděvu. Dnes je kilt považován za formální oděv. Nelze si ho tedy obléknout jen tak k něčemu. Kilt by měl být kromě již uvedeného doplněn šněrovacími botami, koženými polobotkami Ghillie Brogue. Pak také páskem s raženou sponou, bílou či krémovou košilí, sakem a případně vestičkou. Pokud se oblékáte do společnosti, neměla by chybět ani kravata či motýlek.

Další kilty

I když je hlavní zemí kiltů Skotsko, je možné nalézt kilty i jinde.

  • Například Northumbrijský kilt se velice podobá skotskému, dokonce je látka na něj podobně tkaná. O tartan se ale nejedná.
  • Irský kilt je pak na rozdíl od skotského jednobarevný. Nejčastěji má šafránovou, nebo zelenou barvu.
  • Velšské kilty pak mají k těm skotským asi nejblíže. I ony jsou z tartanu a jistě nikoho nepřekvapí, že nejpopulárnějším vzorem je tartan svatého Davida, patrona Walesu.

V naší nabídce naleznete tyto kilty:

Skotský kilt béžově-hnědý
Skotský kilt šedo-modrý
Skotský kilt

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář