Péče a údržba samurajských mečů, japonských mečů

Péče a údržba samurajských mečů, japonských mečů

V Japonsku se říkávalo „Meč samuraje je jeho duše“. V duchu tohoto rčení o svůj meč samurajové pečovali. I dnes si samurajské meče zaslouží stejnou péči. Čepele jsou zhotoveny z uhlíkové oceli podléhají korozi, a je tedy třeba korozi vhodným způsobem předcházet.

Péče o samurajský meč snadno a prakticky

Japonský meč může být smrtící zbraní i skvostným uměleckým dílem přinášejícím svému majiteli radost po dlouhá léta, pokud o něj správně pečuje. Nejde přitom jen o správnou údržbu čepele, i když ta oprávněně vzbuzuje největší pozornost. Jakým způsobem se o japonský meč starat, aby si zachoval svou krásu a hodnotu pro další generace?

Samurajský meč dokonale ošetříte za pomoci speciální sady na údržbu a konzervaci. V našem sortimentu nabízíme několik takových sad na údržbu a čištění samurajských mečů od různých výrobců.

Jak postupovat při údržbě pochvy meče?

Pochva samurajského meče ( Saya) meče je zpravidla pokryta několika vrstvami laku. V rámci základní údržby stačí pochvu čas od času otřít měkkým suchým hadříkem, a tím z ní odstranit nánosy prachu. Je-li meč uložen v látkovém pouzdře, jež se standardně dodává ke každému kvalitnímu meči, o čištění se pak není třeba vůbec starat. Při manipulaci pochvu berte za vinutí, zabráníte tak jejímu poškrábání.

VÍTE, ŽE… největším nebezpečím pro japonský meč je lidská ruka? Stačí na čepeli zanechat pár kapiček krve nebo potu, a již po krátkém čase dochází k zažírání koroze do oceli. Při manipulaci s mečem použijte nejlépe bavlněné rukavice a ostří testujte obvyklým způsobem, nikoliv na ruce nebo rukavici.

Nadměrná vlhkost nebo příliš vysoká teplota mohou mít na stav pochvy rovněž nepříznivý vliv. Při dlouhodobém uložení meče, je dobré do dřevěné kazety k meči přiložit silikagelové kapsle nebo obdobný pohlcovač vlhkosti. Riziku deformace dřeva, ze kterého bývá pouzdro na japonský meč vyrobeno, však můžete předejít zejména uložením na suchém a chladném místě.

Pokud vaší katanu právě neobdivují známí či sběratelé, uložte meč s nakonzervovanou čepelí zpět do pochvy. Čepel meče bude zároveň chráněna před nečistotami z ovzduší a samotné pouzdro si tak lépe udrží svůj tvar.

Jak postupovat při údržbě čepele?

Správná péče o čepel je velmi důležitá, aby si japonský meč zachoval svou krásu a původní vlastnosti. Vyvarujte se experimentům. Nepoužívejte pro leštění čepele abrazivní prostředky, které mohou na povrchu čepele trvale zanechat nevzhledné škrábance.

S údržbou čepele vám rovněž pomůže správná sada na čištění. Díky ní budete schopni provést údržbu zbraně stejným způsobem, jako to dělávali mistři kovu i boje před stovkami let.

VÍTE, ŽE… nejdražší katana má hodnotu 100 milionů dolarů (bezmála 2,3 miliardy korun)? Pokud však chcete rozšířit svou sbírku o nádherný japonský meč, nepotřebujete desetimístné konto. Prohlédněte si levné katany, které zaujmou příznivou cenou i kvalitou zpracování.

Meč byste měli ošetřit minimálně jednou za tři měsíce, třebaže jste zbraň během této doby ani jednou nevytáhli z pochvy.

Ještě větší důslednost je zapotřebí při pravidelném používání: samurajský meč si zaslouží péči po každém kontaktu s naší dlaní. Lidský pot je totiž svým chemickým složením vůči uhlíkaté oceli velmi agresivní a při nedostatečné údržbě zanechá na oceli výrazné a trvalé stopy.

Jak při údržbě postupovat?

  1. Nejprve použijte rýžový papír či bavlněný hadřík a odstraňte z čepele starý olej i další usazené nečistoty. Držte meč tak, aby jeho ostří směřovalo od těla.
  2. Následně poklepejte balíčkem s leštícím práškem po čepeli (vždy ve vzdálenosti po cca 3 cm), aby prášek rovnoměrně pokrýval její povrch. Při prvním použití nejspíš budete muset balíčkem s práškem klepat častěji, než se potřebné množství prášku z balíčku uvolní.
  3. V dalším kroku vezměte kus rýžového papíru nebo měkké bavlněné látky a čepel pokrytou z obou stran práškem jemně leštěte. Tímto způsobem prášek spolu s usazeninami z čepele setřete. V případě potřeby tento postup opakujte. Dbejte na to, abyste leštící prášek nevdechovali.
  4. Nyní je potřeba nanést na čepel olej. Doporučujeme olejem pokapat čepel a olej následně rýžovým papírem nebo nesavým hadříkem nebo houbičkou rozetřít. Dejte pozor, aby se vaše holá ruka nedotýkala čepele. Na čepel také nedýchejte: zkondenzovala by na ní vlhkost obsažená v dechu.

VÍTE, ŽE… katany jsou ceněným zbožím (nejen) mezi milovníky japonské historie nebo sběrateli chladných zbraní? Zjistěte, proč jsou katany tak populární i daleko za hranicemi japonského císařství.

Katanu vždy vystavujte ostřím nahoru

Pokud jste všechny kroky provedli podle tohoto návodu, jste s údržbou hotoví. Nyní můžete meč zasunout do pochvy a uložit na bezpečné místo.

VÍTE, ŽE… katanu rozmontujete i bez asistence zkušeného mečíře? Podívejte se na video nebo si přečtěte náš článek, jak při demontáži japonského meče postupovat.


Katanu 
ukládejte tak, aby ostří meče směřovala nahoru. Ústí pochvy se časem opotřebí a meč se z ní může uvolnit. Pokud meč do pouzdra správně uložíte, spíše zamezíte jeho nechtěnému vysunutí z pochvy. Dalším řešením je umístit pochvu s mečem do stojanu na katanu.

Údržba katany není náročná. Provádějte ji však pečlivě a pravidelně

Nejzdatnější samurajové věděli, že hodiny strávené péčí o výzbroj mohou v kritické chvíli rozhodnout o jejich úspěchu na bitevním poli. Sebeskvostnější meč se totiž jednoho dne promění v nevzhlednou „cetku“, necháte-li jej bez náležité péče ležet ladem.

Věnujte kataně opakovanou péči. Díky vynaloženému úsilí se meč stane skutečnou ozdobou vaší sbírky. A pokud o výběru vlastní krásné katany teprve přemýšlíte, nezapomeňte ani na užitečné příslušenství. Díky němu se bude ostří meče i po letech blyštit jako nové.

Doporučené produkty

Komentáře (1)

Karel Dubovský
dne 18. 3. 2024 v 13:58:30
Reagovat

Velmi pěkný článek, děkuji!

Napsat komentář