Katany Citadel

Katany Citadel
Japonský meč používaný od 15. století samuraji se zakřivenou čepelí, jedním ostřím, záštitou a rukojetí s oválným průřezem se nazývá katana. Nosili jí samurajové za pásem ostřím nahoru a s krátkým mečem wakizaši tvořil set (tzv.Daišó) a byla tak symbolem třídy samurajů. Jedním z prvotřídních výrobců katan je firma Citadel. Projděte s námi vznik takové katany a načerpejte nové znalosti ohledně výroby japonských mečů.

Potřeboval nůž do restaurace, začal je sám vyrábět

Dominique Eluere se narodil v roce 1951 ve Francii a v roce 1997 se usadil v Kambodži, kde založil v Phnompenhu dílnu na ruční výrobu nožů a mečů. Nejdříve pobýval ve Vietnamu, kde s přáteli provozoval restauraci a po místních kovářích žádal reprodukci francouzských stolních nožů. Poté co se přestěhoval do Kambodži, najal profesionální kováře a začal sám vyrábět nože a japonské meče podle starožitných mečů, které detailně kopíroval. Jelikož je výroba katany japonským tajemstvím a nelze ji nikde nalézt, museli sami přijít na ty správné postupy. Trvalo to tři dlouhé roky, mnoho zkažených mečů, než se podařilo ručně vyrobit meč, který odpovídá původním japonským mečům.

Návštěva dílny Citadel

Ten kdo navštívil v Phnom Penhu dílnu na výrobu katan, byl naprosto ohromen. Uprostřed jisker a plamenů se nachází desítky pracovních stolů, u kterých pracuje na 60 kambodžských kovářů a dělníků, jejichž šikovné ruce vyrábí zbraně z věků dávno minulých.

Surová ocel s vysokým obsahem uhlíku je dovážena z Francie, v kovárně se zahřívá v uhelné výhni a je ručně kovaná do požadovaného tvaru. Tento proces může trvat i několik týdnů. Čepele jsou poté potaženy směsí jílu a zahřívány na kritickou teplotu pro účely rozdílového kalení. Proces ochlazování čepele je okamžikem pravdy pro každého kováře. Ochlazení je pro čepel velkým šokem a ukážou se případné trhliny a další chyby. Pokud se nějaké ukážou, může se čepel hodit koše a může se začít s celou výrobou od začátku. Pokud kalení dopadne úspěšně, je čepel upravena podle potřeb zákazníka a je temperována na konečnou tvrdost. Každá katana je unikátní díky ručnímu zpracování.

Hotová čepel pokračuje z kovárny k leštičům. Leštění probíhá tradičním způsobem opět ručně a za pomoci kombinací přírodních a syntetických kamenů a prášků. Leštění začíná umělým kamenem Arato, pokračuje přírodním kamenem „chu nagura“, přes další umělý kámen „Koma-nagura“, přes další přírodní kámen „uchigomori“, až k finálnímu kameni „hazuya“ a pastě či prášku „nugui“.

Další části katany jako habaki, tsuba, fuchi a kashira jsou také modelovány a tvarovány ručně. Habaki je vyráběno z kvalitní mědi, která je leštěna a pokud to vyžaduje předloha, tak je na ni ručně vyryta kresba. Tsuba, fuchi a kashira jsou samozřejmě také broušeny a ryty ručně z čistého železa. Ačkoliv jsou tyto části odolné vůči korozi, ale dodatečné cizelování, leštění a nátěr olejem je pro autentický vzhled potřeba.

Tsuka a saya jsou poslední díly, které dílo završují. Jádro tsuki neboli rukojeti tvoří dřevo vyřezané do přesného tvaru požadované rukojeti. Poté je ovinuto rejnočí kůží a ovinuto pruhem japonského hedvábí. Ovinutí je samo o sobě uměním a vyžaduje velkou zručnost, aby se zajistila dlouhá životnost. Aby se udržel charakteristický kosočtvercový vzor, jsou při ovinování pro zachování pravidelnosti vzoru používány trojúhelníky z papíru.

A úplně nakonec se vyrábí saya neboli pochva na katanu. Každá pochva je vyřezávána individuálně, aby dokonale odpovídala unikátní čepeli. Tvarování a ruční řezbářství může zabrat i osm hodin práce. Na zakončení saya se používá buvolí roh.

Proč se těší oblibě zákazníků zrovna katany Citadel?

Každá katana z dílen tohoto výrobce je svým způsobem uměleckým dílem a je považována za autentickou alternativu tradičních japonských mečů. Při výrobě je s pokorou respektován japonský duch a sami Japonci mají pro výrobky od Citadel slova uznání. Katany Citadel se jsou co do kvality plně srovnatelné s meči vyráběnými v Japonsku. Jsou ovšem k mání za nižší ceny, což je pro ně velkou výhodou!

Dílna Citadel produkuje unikátní a sběratelské samurajské meče, které jsou vyráběny ručně a za použití starých výrobních technik a původního materiálu.

Katany jsou navrhovány tak, aby splňovaly požadavky učenců bojových umění a zároveň se co nejvíce blížily historickým originálům. Tato dílna produkuje menší množství mečů, než si žádá trh. Produkce se přísně podřizuje vysokým nároků na kvalitu, kde není místo pro spěch! Ačkoliv je čekací doba na konečný produkt delší, počkat se určitě vyplatí!

Každý meč do Citadel je jedinečný, vzešlý z rukou skutečných mistrů. Cílem Citadel je, aby jejich katany byly nejen účinnými zbraněmi, ale aby byly současně i předmětem krásy a harmonie vzbuzujícím obdiv.

V našem internetovém obchodě naleznete - Levné katany na praktické použití, Špičkové japonské katany, Wakizashi na praktické použití,  Tanto,  Tai či meče,  Ninja zbraně, Ninja vrhací zbraněNinja meče, Sai,  Kubotany, Ostatní Ninja zbraně,  Stojany na samurajské meče, Příslušenství samurajských mečů, Tameshigiri, zkoušky sekem, Pouzdra a obaly na mečeKogai a Kozuga, BokkenyPéče o samurajské meče, Kung-Fu zbraně, KendoSamurajské helmy, Samurajské meče dekorace, Tanto a wakizaši dekorace, Dekorativní sady samurajských mečů.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář