Jak zacházet s mečem

Jak zacházet s mečem
Mnoho současných šermířů při sestavování soubojů o meči často zapomíná na důležitá historická fakta. Meč byl od dávnověku pro bojovníka „drahý špás", na kterém mnohdy záviselo i jeho přežití, a proto nebylo myslitelné - a z tehdejšího pohledu dokonce pošetilé jisté zacházení.

Dovolte mi uvést takové nakládání s mečem na těchto příkladech:

  1. vrhání meče po protivníkovi jako by byl vrhací dýkou či kopím
  2. zapichování meče do země
  3. vykrývání úderů ostřím čepele - k tomu spíše sloužila plochá strana čepele. Pokud je hrana Vašeho meče silná alespoň 3mm, lze vykrývat i hranou. Dříve ale k vykrývání sloužil hlavně bojovníkův štít, jež byl nezbytnou součástí výzbroje! Chránil válečníka kromě mečů proti zbraním s dalekým dosahem. Stejně neodmyslitelný byl štít i při kontaktním boji. Každý bojovník se snažil chránit si meč před poškozením a odrážel tedy protivníkovy údery pokud možno štítem.
  4. obdivování odlétajících jisker při úderech mečů „hrany na hranu". Šermíři se lehko nechávají svést k tomuto hazardnímu zacházení na základě mylného očekávání - často podvědomě stojícího na filmových trikových scénách stojících čistě na fantazii tvůrců filmu. Fantazie nezná hranic, a proto se jí netýkají ani  fyzikální zákony.
  5. používání meče k jiným účelům, než je boj (páčení, kopání, sekání klestí, štípání dřeva, atd.)

Pokud se chystáte s mečem do bitvy, zapomeňte na hranu čepele tenčí 2,5mm (nebo raději 3,0mm) popřípadě špičatou špičku čepele. V tomto ohledu se již celoevropsky naštěstí o bezpečnost starají pořadatelské služby. Pokud se však chystáte přesto bojovat s ostrým mečem v dobře nacvičeném souboji, čiňte tak s nejvyšší opatrností a ohledem na zdraví své, protivníkovo, ale i Vašich mečů. Lehko se může změnit zdroj Vaší radosti v noční můru při vzpomínce na nechtěný závažný úraz.

Zbývá už jen podotknout, že je třeba používat zbraně jen z jedné kovárny. Čepele se v rámci jedné kovárny kalí jednotným způsobem, a lze tak úspěšně eliminovat nadměrné opotřebení čepelí kalenými na nižší stupeň tvrdosti.

V našem internetovém obchodě můžete nalézt repliky historických mečů – Saxy, Vikingské meče, Keltské meče, Spatha meče, meče Gladius, Krátké a lukostřelecké meče, Středověké meče, Jedenapůlruční meče, Katzbelgery, Dvouruční meče, Claymore meče, Renesanční meče, Fantasy meče, Repliky mečů dekorace, Tréninkové meče a dýky, Templářské meče, Filmové repliky mečů a dalších zbraní, Repliky zbraní ze seriálu Vikingové, Repliky z Pána prstenůRepliky Assassin´s Creed, Repliky Zombie deadRepliky Hra o trůny, Meč Federschwert, Feder, Fechtfeder  

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář