Vyberte si ten správný nůž pro houbaření

Vyberte si ten správný nůž pro houbaření
Každý rok přichází hlavní houbařská sezóna na přelomu července a srpna. V tu dobu sousta z nás hoří nedočkavostí, kdy bude mít volnou chvilku, abychom se mohli rozeběhnout do lesa pro koše plné koše hříbků, lišek, kozáků, masáků a dalších voňavých a chutných hub. Na takový lov se však musíme dobře připravit. Chce to pořádný proutěný košík, repelent proti klíšťatům, dobrou obuv do lesa a samozřejmě kvalitní nůž na houby. Ale pozor, není nůž jako nůž! Existují speciální houbařské nože a v tomto článku se dozvíte o jejich výhodách a přednostech.

Houbaření a houbařova výbava

Hřib borovýVětšina lidí touží po teplém a suchém létě plném sluníčka a krásného počasí. Houbaři si ale přejí spíše vydatné deště a teplé noci. Ne, na tom není nic neobvyklého, protože bez deště a vhodného klima houby prostě nerostou. Nedávný průzkum ukázal, že až sedm lidí z deseti chodí v České republice na houby, což tedy rozhodně není zanedbatelné číslo! I tak nás naše lesy každý rok obšťastňují pěknou nadílkou a my houby sušíme, zavařujeme, smažíme a dáváme do omáček. Taková smaženice přeci k létu strávenému v Čechách neodmyslitelně patří.

Nůž pro houbaře špičkové kvalityKaždý zkušený houbař do bře ví, co si vzít do lesa s sebou. Igelitky nechte doma, v nich se houby jen zapaří. Raději zvolte starý dobrý proutěný koš. Na nohy je nejlépe obout holínky, protože tráva bývá brzy ráno ještě mokrá a klíšťata jsou snad všude, takže nezapomeňte na repelent proti klíšťatům. K povinné výbavě patří také houbařský nožík, abychom houbu mohli v lese odříznout a také očistit. Není ale úplně jednoduché, vybrat ten správný nůž.

Výběr správného houbařského nože

Hřib smrkovýprvní řadě jde o jeho velikost. Mnoho lidí nosí do lesa velké nože, které jsou vhodné na ledaco, klidně i vyvrhnutí mamuta, ale rozhodně ne na sbírání hub. Uvědomte si, že nebudete kácet stromy či se prosekávat džunglí, ale pouze uřezávat houby, takže vhodný je proto malý nožík. Houbařské nožíky mají většinou mírně zahnutou čepel, aby se houby u země snáze odřezávaly. Vybrat si můžete nůž s pevnou nebo otevírací (výklopnou) čepelí.

Většina Houbařský nůž se štětcemhoubařských nožů je také opatřena praktickým kartáčkem na konci rukojeti. Můžete tak houbu očistit ihned a nenosit si zbytečně nečistoty domů. Čistění houbařským nožíkem se štečkem ihned po uříznutí houby Vám ušetří úmorné čištění doma! Kartáček se dá často zasunout do rukojeti, což zabraňuje vypadávání štětin. Ti nejzarytější houbaři jistě ocení i praktické měřítko, kterým jsou houbařské nože většinou opatřeny. Můžete se tak rovnou pochlubit velikostí svého sběratelského úlovku.

Houbařské Hřib dubovýnože jsou koncipovány tak, že krásně padnou do dlaně. Pokud tedy začnete „kosit“, ruka Vás od nože rozhodně bolet nebude. Některé houbařské nožíky mají také karabinky na připnutí nebo pouzdra, která zavěsíte za pas a nůž do nich můžete pohodlně uložit. Sečteno podtrženo – houbařský nůž je prostě nenahraditelný pomocník! Jeho pořízení rozhodně není drahá záležitost. Na našem trhu najdete houbařské nože, které začínají na dvou, třech stovkách, ale opravdové znalce potěší i vysoce kvalitní nože, které se pohybují v řádech tisícikorun.

Houbařský nůž ProfiJe jen na Vás, jaký si vyberete. Navíc houbařský nůž by mohl být vhodným dárkem pro otce, dědečka nebo jakéhokoli houbaře. Tak udělejte radost sobě nebo svým blízkým a vybírejte z nabídky houbařských nožů v našem e-shopu Outfit4Events.

Dále také nabízíme – Lovecké nože , Kapesní nože, Krásné nože, Damaškové nože, Finské nože, Otvíráky na víno

Doporučené produkty

Komentáře (1)

Michal Zedník
dne 21. 5. 2020 v 13:48:24
Reagovat

Z popisku u nože: "Houby houbařským nožem neodřezáváme přímo na zemi." Z článku Houbařské nože: "Houbařské nožíky mají většinou mírně zahnutou čepel, aby se houby u země snáze odřezávaly."

Napsat komentář