Hattori Hanzo

Hattori Hanzo
Hattori Hanzo byl jedním z největších bojovníků, jaké známe. Oddaný služebník prvního japonského šóguna Tokugawa Ieyasu byl již za svého života legendou. Jak získal přezdívku „Ďábel Hanzo“ a proč ho ostatní ninjové následovali a byli ochotni v jeho službě umírat?

Hattori Hanzo

Hattori Hanzo je ve světě znám pod řadou různých jmen. Hattori Masanari, Masašige, nejzapamatovatelnější je ale pojmenování Ďábel Hanzo, nebo Hanzo Duch. Jak k těm jménům přišel? Když jste nejlepší ninja co kdy žil, podobné přezdívky jistě přicházejí snadno.

Mladý bojovník

Narodil se nejspíš v roce 1541 nebo 1542, a když bylo Hanzovi šestnáct let, účastnil se své první velké bitvy. Jeho výcvik ale začal dřív. Už ve svých osmi letech vyhledal japonské mistry a strávil další čtyři roky tím, že se učil řadu ninja schopností. Pod tímto pojmenováním můžete nalézt řadu talentů, mladý ninja se učil skákat, létat, bodat… Hattori Hanzo byl nadaným studentem a již ve dvanácti letech byl plně vycvičeným ninjou. Úctyhodný titul, kterého mnozí nedosáhli ani po mnohem delší době.

Bojoval za klan Oda a už v mládí si vysloužil své přezdívky Ďábel a Duch. Dokázal se objevit zdánlivě z ničeho, zaútočit a zmizet dřív, než si ho někdo stačil povšimnout. Před jeho mečem a údery bylo nemožné se schovat, vždy si našel cestu a proplížil se ke svému cíli, aniž by vzbudil sebemenší podezření.

Vazal klanu Tokugawa

Každý bojovník by měl někomu nebo něčemu sloužit a Hattori Hanzo se zavázal muži jménem Tokugawa Ieyasu. Možná někoho napadne, proč by měl být nejnadanější ninja v celém Japonsku a vlastně na celém světě něčím vazalem. Tokugawa Ieyasu nebyl ale jen tak někdo, byl to sjednotitel Japonska, kterému se díky Hanzově pomoci podařilo porazit každého z menších feudálních pánů. Jedním z důležitých momentů byla bitva v Anegawě, v roce 1570. Bylo by chybou představit si bitvu v evropském stylu, na jaké jsme zvyklé. Tokugawovi muži bojovali především pěstmi, muž proti muži, uprostřed toku řeky.

Dalším pamětihodným okamžikem byla bitva v Mikatagahaře, v roce 1572. I ta byla výjimečná. Hanzo a jeho ninjové dokázali vybojovat vítězství i přesto, že byli přečísleni jedna ku čtyřem armádou těžce ozbrojených a precizně vycvičených samurajů. Po prvním dni boje stál Tokugawa těsně před porážkou a nepřítel se chystal na svůj poslední a konečný útok. Hanzo a jeho ninjové se ale rozhodli k radikálnímu kroku. V noci zaútočili na nepřátelský tábor. Zasypali nepřátelské vojáky házecími hvězdicemi, údery svých mečů i pěstí. Nečekané ztráty a noční chaos měly za následek to, že nepřátelé se stáhli a pověst Hattori Hanza nabyla s novým vítězstvím ještě většího lesku.

Stát se legendou

Být žijící legendou není jen tak. Samozřejmě, že Hattori Hanzo oplýval schopnostmi a dovednostmi, které mu mohl každý závidět. Bojoval, vítězil, pro mnohé byl vzorem. To samo o sobě by ale nestačilo. Velkou část Hattoriho pověsti tvořily mýty, které se s jeho osobou začaly pojit. Hattori Hanzo se stal nadpřirozeným bojovníkem. Podle všeho se uměl teleportovat, uměl být neviditelný, přimět věci explodovat jen tím, že se na ně podíval. Svědci přísahali, že Hattori vydrží pod vodou dva dny, aniž by se musel nadechnout. Jeho umění boje bylo tak dokonalé, lidé omdlívali při pohledu na něj.

Místem Hanzova původu byla Iga v provincii Mikawa. Klan ninjů, který Hattori Hanzo vedl, si říkal „Muži z Igy“ v odkazu na svého velitele. Tito muži byli rekrutováni, aby prováděli výzvědy u Tokugawových nepřátel. Kromě umění špionáže a průzkumu byli ale stejně dobře zběhlí v únosech, sabotážích, demolicích a samozřejmě ovládali i umění tiché vraždy. Jako roninové, samurajové bez pána, pracovali na hradech Tokugawových nepřátel a byli doslova všudypřítomní. Nikdo si nemohl být jistý, kde přesně Hattoriho muži jsou a zároveň každý tušil, že Muži z Igy jsou prostě všude. Tokugawův vzestup k moci by bez Hattoriho pravděpodobně nebyl vůbec možný.

Hořící nebe

Hattori Hanzo byl právě s Tokugawou v Osace, kde předvedl slavný dračí úder, který protivníka přeměnil v cákanec krve, když dorazily špatné zprávy. Oda Nobunaga, pán Hattoriho i Tokugawi, byl zrazen a zavražděn. Dalším cílem zrádce měl být Tokugawa. Hattori Hanzo ale nehodlal něco takového dopustit a rozhodl se ho za každou cenu ochránit.

Vyšplhal na největší horu a začal hrát tak hlasitě, že nebe nad ním vybuchovalo v ohňostrojích. Každý ninja v okolí, který to viděl, pochopil, jak úžasným bojovníkem Hattori je a rozhodli se mu přijít na pomoc. Hattori tak měl tři stovky ninja bojovníků, odhodlaných ochránit Tokugawu, nebo při snaze o jeho spásu zemřít.

Hattori Hanzo by se nebyl dodnes fascinující legendou, kdyby se mu to nepodařilo. Tokugawa Ieyasu byl dopraven do bezpečí. Byl tím tak ohromen, že dvě stovky z těchto bojovníků učinil svou stráží, oficiálně pojmenovanou „Muži z Igy“. Této stráži nevelel nikdo jiný, než Hattori.

Smrt v ohni

Legendární válečníky obvykle čeká legendární smrt v některé ze slavných bitev. Zabít Hattori Hanza se dlouho zdálo nemožným. Tokugawův první muž byl nezranitelný, nezničitelný, na tomto světě zdánlivě neexistoval nikdo a nic, co by mu mohlo ublížit. Ve věku pětapadesáti let Hattori pronásledoval nepřátelský klan, když padl do pasti. Byl doslova zaživa pohřebný hořícím olejem. Nic menšího, než záplava tekutého ohně ho nemohlo zastavit.

Kde potkáte Hattori Hanza?

Je docela možné, že jméno Hattori Hanzo znáte z úplně jiných souvislostí, než jako ultimátního bojovníka z minulosti. Viděli jste Tarantinův film Kill Bill o Nevěstě hledající pomstu? Nebo jste fanoušci hry Zaklínač? V obou případech Hattori Hanza znáte. Podoba v těchto popkulturních fenoménech je ale skutečnou postavou jen volně inspirovaná. V Kill Bill ho můžete potkat ve čtvrté kapitole „Muž z Okinawy“. Hattori Hanzo je zde výrobcem samurajských mečů, který pověsil své staré řemeslo na hřebík. Přesto se Nevěstou nechá přesvědčit a vyrobí jí meč, nejlepší meč, co kdy vyrobil. A podobnou úlohu sehraje i elf Éibhear Hattori ve hře Zaklínač 3: Divoký hon. Když splníte úkol, vyrobí pro vás ten nejlepší meč a pak také každý další, který si budete přát.

Postava Hattori Hanza se objevuje v řadě románů, her, filmových i televizních příběhů, svou cestu si našel dokonce i do světa Pokémonů. Ať už jste se tedy k Hattori Hanzovi dostali jakýmkoliv způsobem, jedno je jisté. Vždy je to zajímavá postava a jeho jméno se pojí se známými bojovníky a s meči. S tak dobrými, jaké jinde na světě nenajdete.

V naší nabídce najdete tyto výrobky vzniklé na počest této osobnosti:

  1. Hattori Hanzo, Billova Katana
  2. Hattori Hanzo, Katana nevěsty
  3. Katana Kill Bill, Katana nevěsty Hattori Hanzo

V našem internetovém obchodě naleznete - Levné katany na praktické použití, Špičkové japonské katany, Wakizashi na praktické použití,  Tanto,  Tai či meče,  Ninja zbraně, Ninja vrhací zbraněNinja meče, Sai,  Kubotany, Ostatní Ninja zbraně,  Stojany na samurajské meče, Příslušenství samurajských mečů, Tameshigiri, zkoušky sekem, Pouzdra a obaly na mečeKogai a Kozuga, BokkenyPéče o samurajské meče, Kung-Fu zbraně, KendoSamurajské helmy, Samurajské meče dekorace, Tanto a wakizaši dekorace, Dekorativní sady samurajských mečů.

Komentáře (1)

Tanba Momochi
dne 1. 10. 2020 v 18:49:07
Reagovat

Není pravda že Hattori Hanzo bojoval za klan Oda, jak se píše v části mladý bojovník.

Napsat komentář