Evropské meče

Evropské meče
Meč je jedna z nejstarších zbraní člověka se skládá z čepele, záštity (příčka chránící ruku), rukojeti a hlavice (hlavice původně sloužila k vyvážení meče). Meče se po dlouhá staletí používaly především k sekání, byly broušeny z jedné nebo obou stran.

Tvar čepele se měnil podle svého zamýšleného účelu (sekání či bodání), třeba tesák má zahnutou čepel. Čepel meče může mít i různé profily (průřezy) např. tvaru kosočtverce (výbrus z obou stran) či obdélníku se středovým výbrusem / vykováním (tzv. „krevní žlab“). Název "krevní žlab" evokuje jiný než svůj skutečný účel, a to odlehčení čepele (nikoli rychlejší vykrvácení nepřítele).

Nejčastěji se setkáváme s jednoručním mečem , který, jak z názvu vyplývá, se drží v jedné ruce a bývá zpravidla lehčí, nežli jedenapůlruční meč nebo obouruční meč . Tyto meče se drží oběma rukama a bývají dlouhé a těžké (4 – 8 kg). Meče mají různé druhy a tvary hlavic a záštit. Např. Vikinský meč má typickou stupňovitě tvarovanou hlavici. Vikinské meče se používali k sekání a nosily se v honosně zdobených pochvách.

Doporučené produkty

Komentáře

  • Tento článek zatím nikdo nekomentoval. Buďte první, kdo přidá komentář!
Napsat komentář
Komentář